A nagy átlagnak egyszerűen azt mondanám: műanyagot. Bővebben: amikor új házat építünk, vagy lakást/ házat felújítunk, több elvárásnak kell megfelelnie egy ablaknak azon kívül, hogy be kell zárnia a nyílást. A meleget bent, a hideget pedig kint kell tartania. Ez fajsúlyosabb elvárás, mint egy beltéri díszítőelemtől elvárunk. Legyen tartós, legyen jó hangszigetelő és hőszigetelő képessége, legyen szép és az ár sem elhanyagolható. Egy ablak minőségét a gyártás minősége és a szakszerű beépítése együttesen garantálja. A minőség mellet az ár/érték aránya is meghatározó.

Kültéri ablakok, ajtók árának emelkedése nagyjából együtt mozog a minőség növekedésével a következő sorrendben:

–           fehér műanyag,

–           színes műanyag,

–           műanyag tripla üveggel,

–           műanyag alumínium külső borítással

–           fa,

–           fa alumínium külső borítással,

–           full alu.

Épületünk hőszigetelési képességéhez mérten célszerű ablakot választanani. Egy dupla üvegezésű, öt légkamrás műanyag nyílászáróval is remek eredményt tudunk elérni, mondjuk egy panellakásban.  De egy 20 cm szigeteléssel tervezett családi házba azért már egy tripla üvegezésű, hozzá növelt teherbírású (erősített vasalattal ellátott), legalább hat légkamrás, akár 80mm feletti keretvastagságú ablakot érdemes beépíteni. Ilyen esetben a tervező és energetikus javaslatokat tesz, hogy a falak és a nyílászárók hőáteresztő képessége összhangban legyenek. Így elkerülhetjük a tervezés hiányából kialakuló hőhidat, amely következménye penészesedéshez vezethet.

Milyen műanyag ablakot vegyek? Milyen előnyei vannak a műanyag nyílászárónak?

A gyakorlat azt mutatja, hogy a műanyag nyílászáró felel meg a letöbb elvárásnak.

–           Legkedvezőbb áron műanyag nyílászárót tudunk venni, de csúcsminőséget már belépő fa ablak árában tudunk venni,

–           könnyű karbantartani,

–           változatos, akár fa hatású fóliázással tudjuk a ház stílusához igazítani megjelenését ablakon kívül és belül is.

A műanyag ablakok minősége a gyengétől a legfejlettebb csúcsminőségig terjed. A korábbi 3-4 légkamrás modellekhez képest már 6-7 légkamrás modelleket is gyártanak. Ezek a keretek több levegőt bent tartva jobban szigetelnek, vastagabbak, merevebbek és ezek bírják el a tripla üveg többlet súlyát, ami szintén jobban hő- és hangszigetel. Pár éve a külső és belső tömítést kiegészítették egy harmadik, keret közepénél elhelyezett gumitömítéssel. Ezzel együtt még jobb szigetelést kapunk, és a viharos széllökéseket is hatásosan házon kívül tartja.

Épületünk hőszigetelési képességéhez mérten célszerű ablakot választanani. Egy dupla üvegezésű öt légkamrás műanyag nyílászáróval is remek eredményt tudunk elérni, mondjuk egy panellakásban.  De egy 20 cm szigeteléssel tervezett családi házba azért mér egy tripla üvegezésű, hozzá növelt teherbírású (erősített vasalattal ellátott), legalább hat légkamrás, akár 80mm feletti keretvastagságú ablakot érdemes beépíteni. Ilyen esetben a tervező és energetikus javaslatokat tesz, hogy a falak és a nyílászárók hőáteresztő képessége összhangban legyen. Így elkerülhetjük a tervezés hiányából kialakuló hőhidat, amely következménye penészesedéshez vezethet.

Az ablak keretét profilgyártótól vásárolja meg az ablakgyártó. Mindkettő csak a legmagasabb gyártástechnológia mellett tudja a mai igényeket kielégíteni. Egy pocsék beépítés viszont nem várt bosszúságokhoz vezethet.

Mitől jó egy fa nyílászáró?

Fa ablakot a tradicionális megjelenés miatt kedvelt és a fa nyílászáróknál az alapanyag és a megmunkálás határozza meg a minőséget. Számos technológiával tudják ellenállóvá tenni a fát (ami idővel az enyészeté lesz, visszatér a természet körforgásába, magyarul eloxidálódik) pl. a fa nedvességjáratait feltöltik műgyantával. A fa térfogata nem nő, viszont nem tud olyan mértékben vizet felvenni, mint normál állapotában. A fa egy élő közeg. Amikor kivágják, leállnak az életfunkciói. A víz kiszárad belőle, ezért térfogatot veszít, illetve egy feszültségmentes állapotot vesz fel, máshogy fogalmazva bizonyos esetekben vetemedik. Az előbbi tények miatt érdemes ezt az időszakot kivárni, csak utána ajánlott ablakot csinálni a kivágott fából. Ha nem várjuk meg a fa természetes száradását, könnyen összerepedezett és elvetemedett nyílászárót kapunk akár egy év múlva is. Ipari mennyiségű fa alapanyag szárítását gépesítve lehet gyorsítani.

A második kiemelt dolog a felületkezelés. A tökéletes csiszolás és pórus tömítést követően a vastag, UV álló lakkozás ad hosszú távú boldogságot.

Alumínium nyílászárók

Az alumínium ablakot a tartóssága és merev felépítése miatt szeretik. Ellenál szélsőséges időjárási körülményeknek, illetve hőtágulása is minimális. A kedvező árú alumínium ablakok ritkán felelnek meg a hatályos hőáteresztési elvárásoknak. A minősített hőszigetelésű alumínium nyílászárókat már jóval magasabb áron lehet beszerezni, ezért ritkán választják.

Előnyei:

–           tartós

–           stabil

Hátrányai:

–           az kedvező árú modellek általában hőhidasok

–           ami jól szigetelt átlagon felüli az ára

 

Alumínium külső borítású nyílászárók és előnyeik

Ezeknél az ablakoknál kétféle anyagot házasítanak több elvárás érdekében. Az alap keretet légkamrás műanyag profilból vagy fából készítik. Erre kerül a külső alumínium borítás. Igy megkapjuk az ablakok ellenálló külső borítását, belül pedig igény szerint a fa természetes hangulatát, vagy a légkamrás kialakítás kiváló hőszigetelő képességét élvezzük. Az alumínium borítású nyílászárók egyesítik az előnyöket és kizárják a hátrányokat. Összetettségük miatt ezen ablakok ára a legmagasabb a többi rendszerhez képest.

Hogyan ápoljam a nyílászárómat?

–           Az összes fajta nyílászárónál megegyező ápolás a keret és üveg között található gumitömítés ápolása. Évente egyszer takarítsuk meg a szennyeződéstől, ezt követően szilikonos kendővel töröljük át. Így megtarjuk annak rugalmassását, hogy ne repedezzen ki a gumi, megtartsa szigetelő képességét.

–           Az összes fajta nyílászárónál megegyező ápolás a vasalat időszakos olajozása, így garantáljuk a hosszan tartó működést. A gyártók, illetve ablakbeépítők megjelölik ezeket az olajozási pontokat.

–           Az összes fajta nyílászárónál a vasalatokban a zárógörgők elliptikus keresztmetszetűek. Közepén el tudjuk forgatni, 1-2 mm különbség van a végállások között. Ezzel a nyíló szárny zárás szorosságát tudjuk állítani, a keretek nyári/ téli hőtágulását tudjuk kompenzálni/ finom hangolni a tökéletes zárást megcélozva.

–           A műanyag és az alumínium nyílászárók tulajdonképpen gondozásmentesek, évente érdemes őket megtakarítani. Kerüljük a keret vegyszeres tisztítását, mert károsíthatja az UV védő fóliát.

–           A fa nyílászárók a fa sajátossága miatt van kitéve leginkább az időjárásnak. A felületet 300 mikron vastagságú UV álló kültéri lakkal szokták lefújni. Ez tartós, de idővel tönkre mehet és utána nincs védelme a fának.  Régen a kastélyokban a tölgyfa ablakokat olajos kencével ápolták tavasszal és ősszel.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top