Hogyan kell aljzatkiegyenlítést készíteni, avagy hogyan lesz sima a padló?

Sziasztok Lakásfelújítók!

Egy nem látható, de szuperfontos részletről szeretnék Veletek pár gondolatot megosztani!

Általában mindenki lapos focipályán szereti rúgni a labdát, egy hegyoldalon a lejtő miatt biztos nehezebb felfelé gólt rúgni, mint lejtőn lefelé. Enyhe túlzással akár ilyen helyzetek is kialakulhatnak egy nappaliban vagy teraszon hideg és meleg burkolást követően. Ha régi burkolatot felbontjuk, nem biztos, hogy alatta tükörsima felületet találunk. Illetve új építésnél sem minden esetben lézerpontosak a kőművesek.

A bútor is szebben áll egy sima padlón.

A hullámos padlóburkolat rögtön szemet szúr a fal találkozásánál tátongó rések formájában, a recsegő laminált padló a legtöbb embernek bosszúságot okoz.

Az ilyen és ehhez hasonló kellemetlenségeket az úgynevezett önterülő aljzatkiegyenlítéssel lehet megelőzni. Ezzel a beton és burkolat közötti réteggel kapcsolatban a legnagyobb elvárás az, hogy tartós legyen, jól terüljön, kiegyenlítsen minden huplit felfelé és lefelé egyaránt. Így tudunk tükörsima felületet előkészíteni a burkoláshoz.

Az mindegy, hogy kerámiaburkolatot, parkettát vagy rugalmas burkolatot (linóleum, vinil) szeretnél otthonodba, a sima és tartós burkolás miatt nagyon fontos szerepe van ennek a bizonyos önterülő aljzatkiegyenlítőnek. Hogy később ne váljon fel az aljzatkiegyenlítés, előtte a felporszívózott felületre kötőhidat hordunk fel egyszerű festőhengerrel. Ez egy viszonylag híg folyadék, megköti a port, és ahogy a nevében is szerepel, tapad hozzá az buckakiegyenlítő rétegünk.

Az önterülő aljzatkiegyenlítőt 25 kg-os kiszerelésben árulják, egyenletesen vízzel elkeverve kell kiönteni. Ezt követően egy napig hagyjuk száradni, vastagsága átlagosan 1-5 mm, de nagyobb egyenetlenségeket is tud simítani.

Az elkészült lakásban ez egy láthatatlan, de nagyon fontos részlet, hiánya bosszúságot, megléte magától érthető minőségérzetet okoz. Van olyan szépen előkészített felület, ahol nem szükséges alkalmaznunk, de ezt könnyen tudjuk ellenőrizni egy kétméteres vízszintezővel. Ez meg fogja mutatni, hogy van-e szint eltérés a padlódon, vagy nincs. A minőségi anyagválasztás nagyon fontos, az önterülő aljzatkiegyenlítő kiöntéséhez már rutin kell. Ha túl sűrű cuccot öntünk ki, nem fog kellőképpen terülni, magyarán nem lesz teljesen sima a kívánt felület, ha pedig túlhígítjuk a keveréket, később porladni fog, azaz idővel fel fog válni a burkolat. Ezért mindenképpen bízzuk elkészítését szakemberre!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top