Hatalmas öröm mindenki életében, amikor hozzájut álmaid otthonához még akkor is, ha felújítandó. Belsőtér átalakításában rengeteg lehetőség van, össze lehet nyitni több szobát nagy szobából több kis szobát lehet készíteni, ésatöbbi. De mindenképp figyelembe kell venni az épület építési sajátságait. Egy épület belső falai nem minden esetben válaszfalak lehetnek főtartó, teherbíró falak is. Ebben az esetben ezeket a falakat nem lehet eltávolítani, vagy ha eltántoríthatatlan elképzelésünk van egy átalakításról, akkor mindenképp építészmérnöki statikus véleményét kell kikérni. Ellenkező esetben veszélyes helyzet alakulhat ki az épületre és emberi életre nézve is. Az épület belsejében a mérnökök azért alakítanak ki teherbíró falakat, hogy a nehéz födém és tetőszerkezet hatalmas súlyát biztonságosan megtartsák. Első a biztonság!

Kihez forduljak belső falak átalakításával?

Érdemes építészünket, illetve belsőépítészünket bevonni a tervezésbe, mert az élhető belső térről és azok méretéről rengeteg praktikus és jól bevált ötletük van. Saját kútfőből is kitalálhatunk sok mindent, de ha mégsem jól sikerült az átalakítás, a visszabontás sokkal költségesebb lehet!

Válaszfalakhoz áthelyezéséhez kapcsolódik, hogy családi házban nem kell szomszédokhoz alkalmazkodnunk, de társasházban statikus tervezésen kívül mindenképp be kell szereznünk az áthelyezéshez a közgyűlés hozzájárulását.

Mi van a válaszfalakban?

Amire még figyelnünk érdemes, hogy az elektromos kábeleken kívül milyen vízvezetékek húzódnak. Belső válaszfal áthelyezésekor ezeket ki kell váltani és az épület egyéb szerkezeteit is vizsgálni kell. Mert lehet, hogy ezeket a csöveket csak a padlóban, vagy másik falban tudjuk elvezetni. Még az átalakítás megkezdése előtt érdemes erről konzultálnunk, különben nem várt kiadásokba, költségekbe futhatunk!

Hogyan építsük meg az új belső válaszfalakat?

Belső válaszfalakat építhetünk téglából, de sokkal gyorsabb és tisztább megoldás gipszkarton falat építeni. Ebben az esetben tökéletesen sima felületet kapunk, a festőnek egy esetlegesen rossz vakolást nem kell kiegyenesítenie rengeteg gletteléssel. A dupla gipszkarton fal mindenképp egy stabilabb végeredményt ad. Az elektromos és vízvezetékek elvezetését könnyen ki tudjuk benne alakítani. Amit mindenképp javaslok: hangszigetelő anyaggal kitölteni a gipszkartonfalban a belső teret. Így a hang- és zajszigetelésén kívül a falban futó vezetékek rezgését, egyéb rezonanciáit is hatékonyan tudjuk csökkenteni.

Amennyiben mindenképp tégla válaszfalakat szeretnél építeni, az sem gond. Minden elektromos vezetéket, vízvezetéket, de még a klíma csöveit is be tudjuk vésni a falba, így minden rejtve van a szem előtt.

Na még egy utolsó fontos gondolat, hogy az új falban a leendő ajtók nyitásirányát és pozícióját is érdemes jól átgondolnod, hogy későbbiekben nap mint nap boldogan éld át családoddal életed fontos pillanatait!

Scroll to Top