Ebben a témában gondolatébresztő részleteket osztok meg festéssel kapcsolatosan, amelyek rávilágítanak arra, hogy bizonyos esetekben a festés komoly előkészületeket igényel, hogy szép végeredményt kapjunk.

Kezdjük is a legrosszabb helyzettel, amikor felújítás során repedés, sérülés, vagy felázás miatt tégláig le kell verni a vakolatot. Ez ugye kőművesmunka, illetve az újra vakolás is. Ha egy repedés az épület folyamatos mozgásából adódik, akkor üvegszálerősítésű szövetháló beépítése, vagy hőtáguló hézag kialakítása elejét veheti a fal újra repedésének.

Manapság gyakran raknak gipszkarton álmennyezetbe led csíkot, vagy egy modern beltérbe hangulatvilágítást. Ezek mind emelik a belső terek hangulatát, de egy hullámos fal egyenetlenségeit felerősítik. Amikor felkapcsoljuk ezeket a kiegészítő világításokat, megmutatkozik, hogy festőnk mennyire dolgozott igényesen, vagy sem. A fal többszöri glettelésével és csiszolásával tudunk sima felületet elérni.

A tapétázással kapcsolatban annyit szeretnék megosztani, hogy a sima fal itt is alap elvárás, a hullámos fal ilyenkor sem hoz szép eredményt. Tapéta választásánál figyelembe kell venni, hogy tapétára, vagy a falra kell a ragasztót felkenni. Ezt a szakboltban úgyis elmondják, ha nem, rá kell kérdezni. Mintás tapétánál, de bármilyen tapétánál, a szép illesztés kulcskérdés!

Felújítás során a legideálisabb az, ha előző festés előtt a szakember szépen elsimította a falakat és csak újra kell színezni. Amennyiben glettelünk, ezt követően minden esetben alapozni kell a falat, ez leköti a port és jól tapadó felületet ad a festéknek.

Új építésű házaknál van a legegyszerűbb dolgunk, mivel egy új vakolt felületet kap a festő. Ha szépen dolgozik a kőműves, akkor keveset kell a festőnek glettelni, ha hullámosan vakol, akkor sokat! Gipszkarton falakat szépen lehet festeni, mert a gipszkarton lapok sima felülete jó alapot ad.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top