Ahogy a többi cikkemben, a beltéri ajtók tekintetében is szétválogatom a kínálatot minőségi szintekre.

Legolcsóbb kategória (csak legyen mit bezárni, ha be tudod). Ezt a minőséget a legtöbb Tüzépen, barkácsboltban megtalálod. Mindenhol van, mert olcsó és mutatós. Az ajtólap papírból készült méhsejt szerkezetére két oldalról farostlemezt ragasztanak. Az ajtókeret is készülhet laminált pozdorjából, vagy fenyőfa gerébtokot is „választhatunk”. Ha friss fenyőből készül a tok, akkor vetemedik, ha az ajtólap nedvességet kap, elhajolhat. Gyakran úgy kínálják, hogy festhető, tehát a festés nincs benne az árban.

Következő kategória igényesebben van összerakva, mint az előző, van laminálás vagy festés az ajtólapon. Az ajtólap borítása és az ajtókeret HDF, azaz magas sűrűségű farostlemez, ez keményebb anyag, lehet bele akár faerezetes mintát préselni. Ezen belül van tömör HDF szerkezetből összeállított ajtólap magasabb áron. Rengeteg minta szín és stílus közül lehet válogatni, jól beállítható pántokat, jól záródó zárszerkezetet kapunk, valamint gumitömítés emeli a minőségérzetet.

Furnérozott ajtók: Az ajtólap valódi fa furnérral van borítva, a fa természetes megjelenését adja. A szerkezet magasabb minőségű rétegelt lemezből készül, jobban ellenáll a vetemedésnek, jobban lehet terhelni üveg, vagy tükör betétekkel. Leginkább olyan belterekbe választják, ahol a klasszikus értékeket, eleganciát kívánják hangsúlyozni. A fa felületét idővel ápolni kell, az ajtókeret alja jobban el van dolgozva, hogy ne ázzon szét egy felmosástól.

Az ajtógyártókon kívül egyedi ajtókat is lehet rendelni, ha az adott méret semmilyen szabványnak nem felel meg. Természetesen magas minőségű tömör fa ajtók beépítése is lehet cél, de ezek ára nem versenyezhet a tömeggyártott ajtókéval. A beltéri ajtók világában a csuklós és tolóajtók további lehetőségeket adnak az egyedi igények megvalósításában.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top