A szilikon tömítőt alapvetően dilatációs rések kitöltésére és rések vízhatlanná tételé alkalmazzák. A dilatáció két különböző anyag eltérő hőtágulási találkozási pontját jelenti, a vízzárás pedig azt, hogy ott ne jusson be a víz. Fürdőszobában, wc-ben és konyhában használjuk elsősorban, ahol csaptelepek vannak. A vízben található baktériumok és gombásodásra hajlamos környezet miatt mindenképp gombaölős szilikont válasszunk. A házban, lakásban ajtó melletti és parketta lábazat kitöltésére is érdemes használni, hogy letisztult, befejezett eredményt kapjunk.

Érdemes a magasabb árkategóriát választani, hogy megfelelően tudjunk dolgozni. Saját tapasztalatból tudom, hogy töredék árú cuccokat nem lehet homogén módon eldolgozni, túrós felület lett a végeredmény.

Felhordás előtt a felületet és réseket mindenképp érdemes kiporszívózni, illetve zsírtalanítani, pl. denaturált szesszel. Különben nem tapad a szilikon a felületre, el fog válni, és befolyik a víz a rések közé. Ez sok kárt tud okozni, amikor a bútorok, beltéri könnyűszerkezetek java farostlemezből készül. Amint nedvességet kap a farost, megszívja magát és felduzzad. Száradás után is úgy néz ki a bútor, mint ami pürére ázott.

Ha fürdőben használunk szilikont, akkor érdemes a fuga színéhez választani, minőségi gyártóknál elég széles színskálából választhatunk.

A szilikon tömítést magunk is elvégezhetjük, de gyakorlat nélkül nem garantált a szép végeredmény. A tisztított felületre kinyomjuk a kinyomópisztollyal az anyagot, ha mély a rés, akkor inkább bőven adagoljunk. Ezt követően le kell spriccelni zsírtalanítóval a szilikont és környezetét, erre leginkább ablaktisztító spray a legjobb. Azért kell elvégeznünk, mert amikor a szilikon spaklival lehúzzuk a felesleget, az nem ragad oda semmihez, azt le tudjuk törölni nem szöszölő ruhával, vagy papírtörlővel. Tuning tipp, hogy a kitöltendő rés mellé Tesa szalagot ragasztunk, hogy a művelet végén az ide került felesleget egyszerűen el tudjuk távolítani.

Még egy tipp: hogy hosszú évekig megőrizzük ennek a rugalmas csíknak a frissességét, mindenképp alkalmazzunk 2-3 hetente gombaölőt, illetve zuhanyzás és mosogatást követően töröljük szárazra a területet minden alkalommal!

Anyagszükséglet:

–           szilikon,

–           kinyomópisztoly,

–           szilikon spakli,

–           zsírtalanító spray.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top